Talousseura-palkinto kolmelle yhdistykselle työstä maaseudun hyväksi

30.04.2014

Oulun läänin Talousseuran maataloussäätiö on myöntänyt Talousseura-palkinnon kolmelle aktiiviselle ja pitkäjänteisesti toimineelle ProAgria Oulun jäsenyhdistykselle: Kytökylän maamiesseuralle ja maa- ja kotitalousnaisille, Pudasjärven maa- ja kotitalousnaisille sekä Nivalan kirkonkylän maa- ja kotitalousseuralle.

Ensimmäistä kertaa jaetut 3 000 euron suuruiset palkinnot luovutettiin  Oulussa ProAgria Oulun valtuuskunnan kokouksessa, jossa jaettiin myös säätiön tämänvuotiset apurahat.

Talousseura-palkinnon tavoitteena on nostaa maaseudun arvostusta sekä tuoda esille Oulun läänin talousseuran maataloussäätiön ja ProAgria Oulun pitkäaikaista toimintaa alueensa kehittäjänä.

Oulun läänin Talousseuran sekä sen seuraajien Oulun maatalouskeskuksen, Oulun Maaseutukeskuksen ja ProAgria Oulun toiminta alkoi jo vuonna 1828. Maataloussäätiö perustettiin vuonna 1966.

Talousseura-palkinto jaetaan ProAgria Oulu ry:n jäsenyhteisöille. Palkittavilta tahoilta edellytetään maaseudun laaja-alaista, pitkäjänteistä ja tavoitteellista kehittämistä sekä yhteisöllisyyden ja yhteistoiminnan edistämistä. Myös uudistuminen ja innovoiva toiminta kuuluvat palkinnon jakokriteereihin.

Valinnan tekee vuosittain Oulun läänin Talousseuran maataloussäätiön hallitus ProAgrian Oulun esivalmistelun pohjalta.

Talousseura-palkinnon 2014 saajat:

Kytökylän maamiesseura ja Kytökylän maa- ja kotitalousnaiset, Haapavesi

Kytökylän maamiesseura ja naisosasto on aktiivinen noin 160 jäsenen yhdistys, joka edistää kylänsä asukkaiden yhteenkuuluvuutta ja järjestää yhteisiä hyvinvointia edistäviä tapahtumia.

Yhdistyksellä on hallussaan Kopsan talo, jota remontoidaan parhaillaan talkoovoimin. Kytökylän pääsiäiskokko on maakunnan kuulu. Sen ääreen tullaan viihtymään ja tapaamaan tuttuja.

Pudasjärven maa- ja kotitalousnaiset, Pudasjärvi

Pudasjärven maa- ja kotitalousnaisten toimintaa on viime vuosien aikana leimannut sosiaalinen ja yhteisöllinen työ. Yhdistys on muun muassa kutonut useana vuotena vauvansukkia seurakunnan rotinaviemisiin nuorille perheille sekä opastanut maahanmuuttajia puutarhan ja kotitalouden hoitoon.

Yhdistyksen 1990-luvulla alkanut jäsenmäärän lasku on kääntynyt kasvuun. Tällä hetkellä jäseniä on noin 110.

Nivalan kirkonkylän maa- ja kotitalousseura, Nivala

Nivalan kirkonkylän maa- ja kotitalousseura otti 1990-luvun lopussa hoitaakseen Nivalan Maalaismarkkinat. Ne ovat vakiinnuttaneet asemansa Nivalan ja Keski-Pohjanmaan syystapahtumana.

Nivalan maa- ja kotitalousnaiset ovat opastaneet nuorille perheitä ja äitejä kotitalouden arkitaitoihin ruokakursseilla. Kurssilaisten käyttöön on Oulun Maa- ja kotitalousnaisten elintarvikeasiantuntija Maija Ojalehto koostanut Arkiruoka-reseptivihkosen.

Yhdistyksessä on noin 125 jäsentä.

Talousseura-palkinnon ottivat vastaan Kuisma Minkkinen (vasemmalla) ja Helena Pitkälä Kytökylän maamiesseurasta ja maa- ja kotitalousnaisista, Maila Sankala ja Eeva Mäntykenttä Pudasjärven maa- ja kotitalousnaisista sekä Raimo Rajamäki ja Ari Nukarinen Nivalan kirkonkylän maa- ja kotitalousseurasta. Palkinnot luovuttivat Oulun läänin talousseuran maataloussäätiön asiamies Risto Hyvönen (takana vasemmalla) ja puheenjohtaja Eino Siuruainen.